Νταή Νάσια
Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Αν. Θεσ/νίκης nasiantai.politistika@gmail.com
Η ιστοσελίδα διαρκώς ανανεώνεται
01
Ιστότοποι με αρχεία
-
"Μάθετε πώς διαχειριζόμαστε τα αρχεία" Παρουσίαση για τον τρόπο λειτουργίας των ΓΑΚ
-
Europeanna. Ιστότοπος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Δίνει πρόσβαση σε εκατομμύρια ψηφιοποιημένα έργα της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες)προερχόμενα από εθνικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα.
Επιστολή του Αλέξανδρου Δελμούζου, επόπτη του Πειραματικού Συλλογή ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης
02
Αρχεία στη Θεσσαλονίκη
-
ΕΛΙΑ (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο) Θεσσαλονίκης .
-
Ιστολόγιο του ELIA_MIET Θεσσαλονίκης (παρουσίαση ιστοριών )
-
-
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Αρχεία ΚΕΜΙΤ
-
Αρχεία της περιόδου 1870 – 1925
-
Ιδιωτικά Έγγραφα Οπλαρχηγών
-
Αρχεία της περιόδου 1930-1983
-
Σημειώσεις Τατάκη για τη λειτουργία του Πειραματικού, 1934. Συλλογή ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης
03
Εκπαιδευτικό υλικό για τα αρχεία
-
Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. Padlet με χρήσιμα διαδικτυακά εργαλεία για χάρτες, χαρτογραφικές συλλογές
-
Εκπαιδευτικά έντυπα της Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΕΑΜ ) που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο παλαιών εκπαιδευτικών προγραμμάτων
α) Ένα μικρό παραμύθι από την κουκουβάγια του Αρχείου». Απευθύνεται σε νήπια και μαθητές Α΄ Δημοτικού και εισάγει του μαθητές/τριες στις έννοιες του Μουσείου, των αρχείων και των εγγράφων.
β) Τα μαγικά χαλιά του Αρχειφίλη. Έντυπο που απευθύνεται σε μαθητές/τριες πρωτοσχολικής ηλικίας (Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού) και τους/τις εισάγει στην έννοια του Αρχείου και ειδικότερα του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αναφέρεται στη γνωριμία ενός αγοριού με ένα μικρό ξωτικό, τον κρυφό φύλακα του Ιστορικού Αρχείου που μυεί το παιδί στα μυστικά της εργασίας του.
γ) «Χάρτινες Ιστορίες». Εκπαιδευτικό έντυπο που διαμορφώθηκε με αφορμή την έκθεση " «...ανέφερα εγγράφως...» Θησαυροί του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας" (17.12.2008-31.5.2010) και απευθύνεται σε μαθητές του γυμνασίου.
04
Αρχεία – Εκπαιδευτικό Υλικό και δράσεις για την επανάσταση του 1821
Παρουσίαση των Ζωγράφου Κ. & Κουλικούρδη Τμήμα Αναγνωστηρίου και Αρχειακής Έρευνας, ΓΑΚ
Επιστολή Κολοκοτρώνη, Αρχείο ΓΑΚ
-
Βιβλιοθήκη Ελληνικής Βουλής. Αρχεία της ελληνικής Παληγγενεσίας .
Τα αρχεία της Εθνικής Παλιγγενησίας είναι η ιστορική πηγή μελέτης της Ελληνικής Επανάστασης. Περιλαμβάνει έγγραφα που σχετίζονται με τις Εθνοσυνελεύσεις και τις τοπικές συνελεύσεις, τα συνταγματικά κείμενα του Αγώνα και τα τοπικά πολιτεύματα, πράξεις του Βουλευτικού και του Εκτελεστικού Σώματος, έγγραφα της καποδιστριακής περιόδου από και προς τον Κυβερνήτη, τη Γερουσία και το Πανελλήνιο, αλληλογραφία υπουργείων και γραμματειών, καθώς και έγγραφα ιδιωτών προς τη Διοίκηση.
-
Σοφή Μαρία, ΠΕ70, δρ. Ιστορίας, με θέμα: «Αρχειακό υλικό ΓΑΚ, διδακτικές προεκτάσεις για το Δημοτικό Σχολείο», Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Σχολείο, εκπαιδευτικές προεκτάσεις και διδακτικές προσεγγίσεις», Διευθύνσεις Π.Ε. & Δ.Ε. Αν. Θεσ/νίκης 1/11/21
-
Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας- Online Βιβλίο- Εφαρμογή
-
«λέγειν & ιστορείν» PODCAST Series(ηχητικές ιστορίες) 1821. Η έρευνα για τον Ναυτικό Αγώνα μέσα από τα αρχεία. Διαθέσιμες και στο spotify.
-
«Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης (Α. Κάλβος, Ωδή προς Αγαρηνούς) 1821» . Ο αγώνας στη θάλασσα. Έκθεση που συνδιοργανώνουν Το Ίδρυμα Ευγενίδου και Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους . Στο ψηφιακό έντυπο της έκθεσης παρουσιάζονται οι έξι ενότητες της όπου παρουσιάζεται χρονολογικά και θεματικά η ελληνική Ναυτιλία πριν και κατά το ξέσπασμα της Επανάστασης, το θεσμικό περιβάλλον της ναυσιπλοΐας, οι σημαντικότερες πολεμικές επιχειρήσεις, ο ελληνικός στόλος (πολεμικός και εμπορικός), οι καταδρομικές επιχειρήσεις, η πειρατεία και το Θαλάσσιο Δικαστήριο αλλά και οι εμβληματικές προσωπικότητες του Ναυτικού Αγώνα.
-
"Τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια". Παρουσίαση επιλεχθέντων εκθεμάτων της έκθεσης
-
«Εβγήκαμε εις τα πανιά» Ειδική έκδοση για την παραπάνω έκθεση. Πρόκειται για το χειρόγραφο ημερολόγιο που διατηρούσε ο πλοίαρχος του πλοίου «Μιλτιάδης», Γεώργιος Σαχίνης, από το 1824 ως το 1827 και στο οποίο καταγράφονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, υπό τις οδηγίες του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, και η καθημερινότητα πληρωμάτων και ναυτικών που μάχονταν για την Ανεξαρτησία.
-
Έργο ΝΑΥΣ. Στο πλαίσιο του έργου που εντάσσεται στην παραπάνω έκθεση παρουσιάζονται 3D μοντέλα τεσσάρων αντιπροσωπευτικών πλοίων που πήραν μέρος στη ναυμαχία (μεταξύ των οποίων και η ναυαρχίδα ASIA του Κόδριγκτον). Τα μοντέλα είναι αποτέλεσμα ψηφιακού ναυπηγικού σχεδιασμού και δημιουργήθηκαν με βάση αυθεντικά σχέδια των ναυπηγικών γραμμών των πλοίων αυτών από ιστορικά σχέδια και στοιχεία που αντλήθηκαν από αρχεία, μουσεία και τη σχετική βιβλιογραφία. Επίσης, βάσει των παραπάνω σχεδίων, αναπτύχθηκε εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για τα πλοία.
-
Εφαρμογή: «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας»
-
Η ναυμαχία του Ναυαρίνου. Βίντεο
-